Zag jij deze Pano reportage over sociaal wonen ook? We zien dat vele huurders en kandidaat-huurders niet op de hoogte zijn van de huurpremie en huursubsidie. Daarom vatten we het even voor jou samen.

Mensen leven in erbarmelijke omstandigheden op de privémarkt, maar staan te lang op de wachtlijst van een SVK of SHM om dit te vermijden. Dit is geen probleem dat bij enkelingen voorvalt, het is iets waar duizenden Vlamingen mee te maken krijgen.

Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele vertelt: “Reportagemagazine “Pano” legt de vinger op de wonde, maar brengt geen nieuwe zaken naar boven. Mensen kunnen zelf beroep doen op die premie, maar dat gebeurt te weinig.”

Huurpremie, wat is dat?

Zoals Minister Diependaele aanhaalt zijn er bepaalde huurpremies en -subsidies waar je als (kandidaat-)huurder beroep op kan doen. We zetten het hier even op een rijtje.

De huurpremie helpt kandidaat-huurders die op de privémarkt huren in afwachting van hun sociale woning. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, één daarvan is dat je al 4 jaar op deze wachtlijst van een SVK of SHM moet staan.

Het bedrag dat je krijgt van deze premie hangt af van enkele factoren: je inkomen, je gezinsgrootte, de ligging en de huurprijs van je huidige woning. Hoeveel personen ten laste je hebt in je gezin wordt dus ook meegeteld, maar daar ligt de grens tot 4.

Hoe moet ik deze huurpremie nu aanvragen? Dat is heel eenvoudig, jij moet eigenlijk niets doen! Je krijgt automatisch een aanvraagformulier opgestuurd via de post als je in aanmerking komt. Je kan deze enveloppe herkennen aan deze sticker:

Voldoe je wel aan alle voorwaarden voor een huurpremie, maar kreeg je nog geen formulier toegestuurd? Neem dan contact op met het nummer 1700 (dit is een gratis nummer) of 02 553 03 76.

Het team Huurpremie van Wonen Vlaanderen zal je met alle plezier verder helpen!

Wil je meer informatie over huurpremies? Neem dan zeker een kijkje op deze website!

Kan ik een subsidie krijgen?

Verhuis je naar een sociale woning die je huurt van een sociale huisvestingsmaatschappij, gemeente of OCMW, dan kom je niet in aanmerking voor de huursubsidie. Voor een huursubsidie kom je als huurder van KBM dus niet in aanmerking. Als je op de wachtlijst staat, kan je mogelijks wel gebruik maken van deze subsidie.

Hiervoor moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Je bent verhuisd naar een woning van een sociaal verhuurkantoor.
  • Je bent verhuisd van een slechte of onaangepaste woning naar een goede, aangepaste huurwoning op de private huurmarkt.
  • Je was dakloos en betrekt nu een huurwoning.

Sta je nog op de KBM wachtlijst? Dan kan dit voor jou uiteraard wel interessant zijn.

Wil je meer informatie over huursubsidies? Klik dan hier.

Wil je de PANO reportage (her)bekijken? Dat kan via deze link.