De Vlaamse Regering werkte in 2019 al een visie uit om de versnippering op vlak van sociaal wonen tegen te gaan. Op dit moment zijn er veel verschillende spelers actief, zoals de sociale huurmaatschappijen (bv KBM), de sociale koopmaatschappijen (bv Vooruitzien) en de SVK’s (bv SVPWL of SVK Land van Loon). Waardoor onze klant niet altijd weet waar hij terecht kan met zijn woonvraag. De Vlaamse regering besliste om te werken naar 1 woonactor of 1 aanspreekpunt, per gemeente tegen 1 januari 2023.

Naast meer duidelijkheid voor kandidaten en huurders zijn er heel wat uitdagingen op vlak van sociaal wonen: namelijk het terugdringen van de wachtlijsten, het blijven investeren in bouw en vernieuwbouw, renoveren en verduurzamen en het energie-arm maken van bestaande woningen, (kandidaat-)huurdersbegeleiding, betrokkenheid in sociale wijken, zoeken naar nieuwe en innovatieve woonvormen,…

Na grondig overleg hebben de 4 Limburgse politieke partijen die deel uitmaken van de besturen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (CD&V, N-VA, Open VLD en Vooruit) besloten de betrokken maatschappijen en organisaties onder te brengen in 1 grote woonmaatschappij voor Limburg. Dit betekent dat KBM op zal gaan in deze nieuwe organisatie.

Het doel is om de uitdagingen naar de toekomst rond sociaal wonen nog beter te kunnen aangaan. Het plan is om een sterke back-office te vormen (organisatie, ICT, financiën, HR, logistiek, aankoop,…) met anderzijds een snelle, herkenbare, vertrouwde en nabije decentrale dienstverlening. Hierbij wordt gedacht aan geregelde spreekuren en woonloketten in de Limburgse gemeenten waar huurders, kandidaat-huurders, kopers en kandidaat-kopers op 1 plaats rechtstreeks terecht kunnen voor al hun vragen zowel voor koop als huur.

Het voorstel van de 4 politieke partijen zal worden voorgelegd aan de besturen in de gemeenten. Het zal uiteindelijk aan Vlaams Minister van Wonen Matthias Diependaele zijn om een definitieve beslissing te nemen omtrent de bepaling van het werkingsgebied.

Voor de (kandidaat-)huurders, de verhuurders (SVK) als de (kandidaat-)kopers wijzigt er voorlopig niets. De rechten waarop zij zich kunnen baseren uit de lopende overeenkomsten en de wachtlijsten worden gerespecteerd. De komende weken zal er meer overleg gepleegd worden met de voorzitters en directies van de huur-en koopmaatschappijen en SVK’s om tot een concreet plan van aanpak te komen en om het verdere traject te bespreken.