Mijn huurwoning kopen


Afschaffing kooprecht

Op 3/2/2017 besliste de Vlaamse Regering om het kooprecht voor zittende huurders af te schaffen. Zittende huurders van de KBM kunnen echter onder welbepaalde voorwaarden hun sociale huurwoning nog aankopen.

U kan uw sociale woning nog kopen tot 31/12/2021 indien :

  • u op 24/4/2017 reeds 5 jaar hoofdhuurder was van de woning;
  • uw huurwoning op 24/4/2017 minstens 15 jaar oud was (ook een totaalrenovatie wordt beschouwd als een nieuwe terbeschikkingstelling);
  • u (of één van uw gezinsleden) geen woning of bouwgrond gedeeltelijk of volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik heeft in binnen- of buitenland op het moment van de aankoop.

Appartementen, ADL-woningen en woningen met gemeenschappelijke delen worden niet verkocht.

Aankoopprocedure en kosten

Indien u interesse hebt om uw sociale woning aan te kopen en u voldoet aan de voorwaarden kan u contact opnemen met onze dienst verkoop (011.24.60.61). Zij helpen u graag verder en geven u verdere informatie rond de aankoopprocedure en een vrijblijvende richtprijs.

Naast de verkoopprijs van de woning moet u ook rekening houden met volgende kosten (vanaf 2020) :

  • kosten voor afpaling, opmeting en administratieve kosten: 974 €
  • schattingskosten: 288 €

Nadat je deze administratieve kosten betaald hebt aan de KBM, bepaalt een erkend schatter de definitieve verkoopsprijs van de woning. Deze prijs blijft één jaar geldig.

Als u definitief beslist de woning aan te kopen wordt een éénzijdige belofte van aankoop opgemaakt.

Tenslotte wordt de aankoopakte verleden bij een notaris naar keuze. Bij de aankoop dienen registratierechten (1,5% van de verkoopprijs) en notariskosten betaald te worden. Voor sociale woningen worden de notariskosten gehalveerd. De notaris zal u vooraf informeren over deze kosten.

Wanneer u de woning hebt gekocht bent u volledig eigenaar van de woning en de bijhorende grond. Bij overlijden erven de erfgenamen de woning.