Mijn huurwoning kopen


Afschaffing van het kooprecht

Op 3 februari 2017 besliste de Vlaamse Regering om het kooprecht voor zittende huurders af te schaffen. Zittende huurders van KBM kunnen echter onder welbepaalde voorwaarden hun sociale huurwoning nog aankopen.

Je kan jouw sociale woning nog kopen tot 31 december 2021, indien :

  • Je op 24 april 2017 reeds 5 jaar hoofdhuurder was van de woning;
  • Jouw huurwoning op 24 april 2017 minstens 15 jaar oud was (ook een totaalrenovatie wordt beschouwd als een nieuwe terbeschikkingstelling);
  • Jij (of één van je gezinsleden) geen woning of bouwgrond gedeeltelijk of volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik heeft in binnen- of buitenland op het moment van de aankoop.

Appartementen, ADL-woningen en woningen met gemeenschappelijke delen worden niet verkocht.

Aankoopprocedure en kosten

Wanneer je interesse hebt om je sociale woning aan te kopen en je voldoet aan de voorwaarden, dan kan je contact opnemen met onze dienst verkoop (011 / 24 60 61). Zij helpen jou graag verder en geven je verdere informatie rond de aankoopprocedure en een vrijblijvende richtprijs.

Naast de verkoopprijs van de woning moet je ook rekening houden met volgende kosten (vanaf 2021) :

  • Kosten voor afpaling, opmeting en administratieve kosten: 983 €.
  • Schattingskosten: 291 €.

Nadat je deze administratieve kosten betaald hebt aan KBM, bepaalt een erkend schatter de definitieve verkoopsprijs van de woning. Deze prijs blijft één jaar geldig.

Als je definitief beslist de woning aan te kopen wordt een éénzijdige belofte van aankoop opgemaakt.

Tenslotte wordt de aankoopakte verleden bij een notaris naar keuze. Bij de aankoop dienen registratierechten (1,5% van de verkoopprijs) en notariskosten betaald te worden. Voor sociale woningen worden de notariskosten gehalveerd. De notaris zal je vooraf informeren over deze kosten.

Wanneer je de woning hebt gekocht, ben jij volledig eigenaar van de woning en de bijhorende grond. Bij overlijden erven de erfgenamen de woning.