Vanaf 2 mei 2022 kreeg de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen (KBM) een nieuwe directeur. Bert Cox – ook directeur van Beringse sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien – nam het roer over van huidig directeur Ine Baptist. Ine Baptist neemt na 6 jaar afscheid van KBM en kiest voor een nieuwe uitdaging elders. Bij deze verandering komt ook een verhuis kijken. Vooruitzien nam namelijk vorige week zijn intrek in de kantoren van KBM, in de Violetstraat 15 in Beringen.

Geen fusie, wel logische samenwerking

Op korte termijn komt er een fusie van 19 Limburgse sociale huur- en koopmaatschappijen en sociale verhuurkantoren tot één grote Limburgse Woonmaatschappij. Voorlopig functioneren Vooruitzien en KBM echter nog als twee afzonderlijke huisvestingsmaatschappijen, maar door deze beslissing creëren we nu al één contactpunt voor sociaal wonen in de regio West-Limburg.

Met het oog op de Limburgse fusie zien de Raden van Bestuur van KBM en Vooruitzien deze beslissing als een eerste opstap in samenwerking en schaalvergroting. Bovendien heeft Bert Cox veel kennis en ervaring in de sector van sociaal wonen en kan hij deze perfect toepassen bij KBM.

De voordelen van deze samenwerking zijn legio. Eerst en vooral zullen de klanten van onze sociale huisvestingsmaatschappijen en ook de gemeenten en sociale diensten van meer duidelijkheid genieten. Daarnaast brengen we jarenlange kennis en expertise in verband met sociale koop, sociale huur en sociaal krediet samen op één plek. Zo halen alle betrokkenen er meer uit dan wanneer dezelfde kennis slechts verspreid beschikbaar is. Ten slotte zal ook onze efficiëntie wat de inplanning en opvolging van woonprojecten van Vooruitzien en KBM betreft verhogen.

KBM breidt patrimonium gestaag uit

In 2021 werden 35 nieuwbouwappartementen afgewerkt en in huur genomen. Bovendien zijn er nog meer nieuwbouwprojecten op komst, met momenteel 102 wooneenheden in uitvoering.

Naast nieuwbouw blijft KBM inzetten op de kwaliteit van haar bestaande patrimonium. Zo werd vorig jaar in 871 woningen gerenoveerd. Daarbij gaat het om vernieuwing van daken, keukens, badkamers, schrijnwerk, spouwmuurisolatie, centrale verwarming, klinkerwerken en totaalrenovaties.

Verminderde wachttijden voor KBM-huurders

Het is jammer genoeg geen geheim dat je als kandidaat-huurder lang op de wachtlijst staat. De gemiddelde wachttijd in West-Limburg bedraagt namelijk 5 jaar en 10 maanden. Bij KBM is de gemiddelde wachttijd in 2021 echter met 5 maanden verminderd. Met de komst van de bovenvermelde nieuwbouwprojecten hopen we deze positieve trend de komende jaren verder te zetten. Momenteel staan er bij KBM 4443 kandidaat-huurders op de wachtlijst en kregen 234 woningen in 2021 een nieuwe huurder.

Om te polsen naar de leefbaarheid en tevredenheid bij onze huurders voerde KBM vorig jaar wijkanalyses uit in verschillende buurten. Uit deze analyse komen actiepunten die we samen met onze partners bespreken en aanpakken. Verder organiseerden we verschillende buurtbabbels en buurtbars om mensen samen te brengen en in gesprek te gaan met onze huurders. Een succes, dat we dit jaar herhalen.

59 verkopen en 119 sociale leningen voor Vooruitzien

Ook Vooruitzien kan terugblikken op een geslaagd 2021. Vooruitzien richtte in 2021 in totaal 65 wooneenheden op. In dat jaar kochten 30 gezinnen en 29 alleenstaanden een sociale koopwoning of sociaal appartement in Zonhoven, Paal-Tervant, Koersel, Houthalen-Oost en Helchteren. Bovendien sloten 119 gezinnen en alleenstaanden via Vooruitzien een sociale lening af voor de aankoop of renovatie van een woning, voor een totaal bedrag van € 25.303.634. Op de wachtlijst van Vooruitzien staan momenteel 2.220 kandidaat-kopers, met een wachttijd van ongeveer 3 jaar.